Geografie, politică și cultură în diferite timpuri

Geografie, politică și cultură în diferite timpuri
La 2 martie 1716 apare prima lucrare geografică, politică si culturală romaneascâ,  “Descriptio Moldaviae”, scrisă în limba latină de catre Dimitrie Cantemir la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părţi şi este însoţită de prima hartă a Moldovei.
La acea vreme, după spusele autorului, moldovenii s-ar remarca, în primul rând, prin ospitalitate, cu anumite excepții, pentru că sunt zone unde, pentru a evita neplacerea musafirilor, localnicii se imbracă anume în zdrențe și ies la porți pentru a-și arăta “săracia”, descurajând astfel orice intentie a străinilor de a solicita gazduire.

Alte calități ar mai fi generozitate, toleranță, îngăduintă, aprecierea plăcerilor vieții, și de aici o bună dispoziție generală.

Pe de altă parte, pamântul este roditor, rezultatele ies aproape de la sine, fără prea multa muncă, pomii fructiferi sunt peste tot, oile în anumite regiuni ale țării au o coastă în plus față de animalele normale, de asemenea, roua, dimineață, se transformă în unt.

Acest fapt îi predispune pe moldoveni la lene, lipsă de interes și chiar nepăsare în privința zilei de mâine și a ideii de organizare a vieții de zi cu zi.

Înclinația spre concepția potrivit căreia scopul vieții este plăcerea este o caracteristică a oamenilor locului: chefurile sunt prelungite zile si nopți iar rezistența la băutura e socotita un fel de calitate, uneori chiar un motiv de a “cafti” pe câte unul mai slab de inger.

Defectele nu mai are sens să le mai amintesc după ce Dimitrie Cantemir i-a “lăudat” atât de mult pe cei lânga care își ducea traiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu