Pe 11 martie 1291, cetatea Făgăraş a fost mentionata pentru prima oara in documente,facandu-se astfel atestarea documentara a Făgăraşului, orașul meu natal.
Municipiul Făgăraș, se află situat pe traseul șoselei DN1, la 66 km de Brașov și 76 km de Sibiu, pe malul râului Olt, in Țara Făgărașului, una dintre cele mai vechi și importante zone geografice și etno-culturale din România, învecinată cu Țara Loviștei, Țara Bârsei și Țara Amlașului.
Etimologia pentru denumirea de Făgăraş ar fi combinația Fagar šu, apa frasinului, fogor, care definește o zonă dens populată de potârnichi, sau fa- garas ceea ce înseamnă monedă din lemn, toate fiind denumiri de origine maghiară.
Cea mai importantă personalitate a orașului este fară indoială Negru Vodă care, potrivit legendei, este fondatorul și primul voievod al Țării Românești În 1290 se presupune că a trecut Carpații din Făgăraș și s-a stabilit la Curtea de Argeș sau Câmpulung unde a întemeiat un voievodat, "descălecatul" său punând bazele Țării Românești, a cărei independență avea să o statueze Basarab I, în anul 1330.
Cetatea Făgărașului, a cărei construcție a început la sfârsitul secolului al XIV-lea și, cu timpul, prin adăugări succesive, a continuat până la mijlocul secolului al XVII-lea este cel mai important monument istoric al orașului, fiind printre cele mai mari castele din România și chiar din Europa.
Munții Făgărașului reprezintă principala atracție turistică a orasului, municipiul Făgăraș fiind un excelent punct de plecare pentru turiștii care doresc să facă ascensiuni spre cele mai înalte vârfuri muntoase din tară.
Din timpul primilor 7 ani de viată pe care i-am petrecut acolo în amintirile mele au rămas grădinita germană a carei cursuri le-am frecventat, iesirile iarna, pe munte, cu parintii mei si faptul că la școala de acolo am primit cravata de pioner.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu