Energie verde


"Energie verde" este un termen care se referă la surse de energie regenerabila si mai ales prietenoasa cu mediul, cele mai cunoscute si accesibile la noi fiind panourile solare si “morile de vant”
Cei care au avut drum in calatoriile lor prin tara in zona Dobrogei, in special pe ruta de la Constanta spre Tulcea au avut ocazia sa vada imensele intinderi ocupate de sutele de “morile de vant” producatoare de energie electrica.
Curiozitatea m-a facut sa caut ceva informatii despre acest domeniu si am descoperit foarte multe lucruri interesante despre acest domeniu.
Moara de vant sau turbina eoliana este o masina ce transforma energia vantului in energie mecanica. Prima turbina eoliana a fost folosita in Persia in anul 200 inainte de Hristos. In anul 250 dupa Hristos, in Imperiul Roman au inceput sa se foloseasca pentru macinarea granelor iar mai tarziu, in secolul al XIV-lea s-au folosit la scara larga in Olanda pentru a drena zonele mlastinoase.
Prima turbina eoliana ce producea curent electric a fost realizata in laborator in 1887 de catre James Blyth in Scotia. Prima turbina eoliana pentru energie electrica a fost instalata in Statele Unite ale Americii in anul 1888 iar in 1908 existau deja instalate 72 de astfel de turbine.
Cealalta sursa de energie verde, si anume panourile solare, mai précis panourile fotovoltaice, este folosita pentru a transforma lumina in energie electrica.
Pentru a avea energie electrica de la soare, este nevoie de un panou solar care este compus din una sau mai multe celule solare. Celula solara absoarbe o parte din particulele de lumina ce cad pe aceasta, fotonii. Atunci cand un foton este absorbit, acesta elibereaza un electron din materialul care intra in component celulei solare. Deoarece fiecare parte a celulei solare este conectata la un cablu, un curent va trece prin acesta iar celula va produce electricitate ce va fi folosita instantaneu sau va fi stocata in acumulatori.
Materialele din care sunt fabricate celulele solare sunt semiconductoare si au o durata de viata de cel putin 20 de ani. Randamentul panourilor solare va scadea in timp, uzura panourilor fiind influentata in special de mediul inconjurator dar si modalitatea de montaj a acestora.
Daca v-am starnit interesul pentru energia verde, pentru informatii mai detaliate si mai amanuntite va recomand Energie-Verde.ro, site de specialitate pe care l-am folosit pentru documentare, aici veti gasi si alte informatii interesante despre sursele alternative pentru producerea energiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu