Peste 50 de ani

Oktal


Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare că putea funcționa ca o mașină de calculat se consideră a fi mecanismul din Antikythira, datând din anul 87 î.e.n. și era folosit aparent pentru calcularea mișcărilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscută. În prezent, deși designul și performanțele calculatoarelor s-au îmbunătățit spectaculos, principiile arhitecturii von Neumann din anii 1940 sunt în continuare la baza aproape tuturor mașinilor de calcul contemporane.
Calculatoarele de astăzi funcționează utilizând fie energie electrică prin cabluri, fie baterii reîncărcabile. Odată cu avansarea tehnologiei, se va folosi din ce in ce mai mult fibre, lumină și atomi, ce vor înlocui actualele surse de energie. Calculatoare din trecut erau niste mașinării imense, destinate doar companiilor mari care își puteau permite costurile ridicate necesare construirii și întreținerii acestora. Cu timpul, mărimea a scăzut în mod constant în paralel cu creșterea în capacitate și putere, ceea ce a dus la apariția calculatorului personal cu monitor LED sau LCD, a popularului laptop și a dispozitivelor portabile mai mici cum ar fi telefonul mobil și tableta. Este doar o chestiune de timp până când bio-calculatoarele cu componete de marime microscopică vor aprea  în număr substanțial.
Viitorul va aduce mai multa interacțiune între om și tehnologie prin sporirea capacității calculatoarelor de a interpreta corect indiciile verbale dar mai ales cele vizuale și tactile pe care le vor primi. Camerele video vor ști sa citească expresia facială și limbajul corpului, microfoanele vor sesiza starea de spirit după tonul vocii iar mouse-ul și tastatura vor măsura schimbarile de temperatură atat la nivelul pielii cât și a mediului înconjurător.
Vor fi implementate surse alternative de energie, astfel încât calculatoarele vor fi avea celule solare și senzori de căldura proprii care vor genera suficientă putere pentru  funcționarea în orice condiții, fără să mai fie nevoie de energie suplimentară. Materialele folosite la realizarea componentelor vor avea standarde înalte de protectie a mediului și performanțe tehnologice ridicate, ceea ce va duce, printre altele la înlocuirea hard-diskurilor actuale cu ssd -uri de mărimea unei lame de ras și cu capacitate de stocare nelimitată.
Asa ca, peste 43 de ani, 9 luni si două saptamâni, cand voi implini 80 de ani voi primi cadou exact calculatorul care îmi trebuie în acel moment deoarece tehnologia avansată care va exista la acel timp va cunoaște exact nevoile mele.

Acest articol l-am scris pentru SuperBlog 2012, o competiție de blogging creativ organizata anual din 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu