Căi ferate - ecartament


Căi ferate - ecartament
Ecartamentul reprezintă distanța dintre fețele interioare ale celor două șine de cale ferată, determinată în plan orizontal. După ecartament, căile ferate se împart în:
- căi ferate cu ecartament normal, de 1.435 mm, caracteristic celor mai multe țări europene, asiatice, și africane;
- căi ferate cu ecartament larg, mai mare de 1.435 mm:
  • cu ecartament de 1.524 mm, specific pentru Rusia și țările foste membre ale Uniunii Sovietice și Mongolia;
  • cu ecartament de 1.676 mm, specific pentru Spania, India și Chile;

- căi ferate cu ecartament îngust, sub 1.435 mm (700–1.200mm), folosite în zonele montane, forestiere, agricole și pe șantiere.

În România ecartamentul adoptat este cel de 1.435 mm însă există și căi ferate cu ecartament îngust cum ar fi Mocănița, (760 mm) o cale ferata istorică, precum și căi ferate cu ecartament larg (tipic rusesc). Căile ferate cu ecartament larg predomina în timpul acesta în partea de nord a României și sunt folosite în special pentru trenurile cu mărfuri din importuri Ucraina și Republica Moldova sau care tranzitează aceste țări din spațiul ex sovietic.

Sighetu Marmației din județul Maramureș a fost singurul oraș care a avut toate cele trei tipuri de ecartament până la desființarea transportului feroviar pe ecartament îngust între oraș și exploatările forestiere din regiune. În prezent, doar între Câmpulung la Tisa și Valea Vișeului (județul Maramureș), calea ferată are dublu ecartament, atât pentru CFR, cat și pentru trenurile ucrainene care circulă mai des prin această zonă.

Bernar Prod Srl Dornești
Pe lângă calea ferată din județul Maramureș, in nord-estul tării, în județul Suceava, lânga Rădăuți, a rămas una dintre puținele firme din țară ce dețin cale ferată largă și normală cu rampă de descărcare și posibilitate de încărcare a marfurilor direct în camioane. Bernar Prod Srl Dornești efectuează atât importuri și exporturi feroviare pe cale ferată largă pentru importuri Ucraina și din celelalte țări din fosta URSS, cât și pe cale ferată normală pentru restul țărilor din Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu