Biserica si superstitiile

Biserica si superstitiile

Superstiție: Prejudecată care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului (credință potrivit căreia orice în univers, și universul însuși, are un suflet sau este o ființă vie) și ale magiei.

Teama de necunoscut, dorința de a evita ghinionul, bolile sau accidentele duc la comportamente umane paradoxale. Superstițiile aparțin de tradiția culturală (în unele cazuri sunt inseparabile de superstițiiile religioase) şi sunt foarte variate. Multe persoane au avut de-a lungul timpului, ferm convinse sau pe jumătate în serios, credințe iraționale în ceea ce privește metodele de apărare împotriva bolilor, aducerea bunăstării, prezicerea viitorului, vindecarea sau prevenirea bolilor sau a accidentelor.

Biserica nu acceptă superstiții:
  • Doi copii din aceeași familie nu ar trebui să se căsătorească în același an, deoarece acest lucru va provoca ghinion. Purtătorii de vesminte diaconesti spun că unul, doi, trei sau mai mulți copii din aceeaşi familie se pot căsători fără probleme în acelaşi an. Căsătoria este o taină și, prin urmare, este binecuvântată de Dumnezeu Însuși. Noțiunea de ghinion este respinsă de Biserică.
  • Nu te căsători în luna mai. Aduce ghinion. Pentru Biserica Ortodoxă, fiecare moment din fiecare zi a fiecărei luni este binecuvântată de Duhul Sfânt. Multe nunţi se desfășoară în luna mai, lună care nu este binecuvântata nici mai mult nici mai puțin decât orice altă lună din an.
  • Este un păcat pentru tinerii căsătoriţi să meargă la Biserică în primul lor an de căsătorie. Prostii. Cuplul a fost binecuvântat de harul lui Dumnezeu în Biserica Lui. Relația lor la toate nivelurile a fost sfințită. Din contra, un cuplu are nevoie să meargă la biserică tocmai în primul lor an, atunci când sunt încă în faza de descoperire reciprocă și au nevoie de iluminare de la Dumnezeu.
  • Timp de 40 de zile de la naștere, mama ar trebui să stea în casă. Aceasta este o denaturare a unei practici din Vechiul Testament. Biserica Ortodoxă spune că mama poate merge oriunde îi place în timpul perioadei de 40 zile, în afară de biserică.
  • În timpul menstruaţiei, femeile nu au voie să meargă la biserică. Fals. Menstruaţia este un proces natural. O femeie nu este "necurată" în timpul menstruaţiei. Sunt canoane care interzic împărtăşirea femeii în perioada menstruaţiei, dar nu există canoane care să interzică intrarea în biserică pentru rugaciune a unei femei în perioada ciclului. Deci, o femeie poate intra în biserică să se roage însă nu poate să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului.
  • După Botez, copilul nu ar trebui să fie scăldat timp de trei zile. Deși numărul 3 este unul dintre simbolurile Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt), pentru Biserica Ortodoxă nu există nici un motiv pentru care copilul nou botezat să nu poată fi scăldat chiar în aceeași seară a Botezului, atât timp cât apa de la baie nu se toarnă într-o scurgere comună ci este golită undeva unde nu va fi călcată. 
  • La decesul cuiva din familie, oglinzile din casa trebuie acoperite, astfel încât moartea să nu se uite după altcineva. O altă superstiție. Hristos a învins moartea prin propria Sa moarte. Acoperirea oglinzilor nu protejeaza împotriva morţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu