Roti pivotante cu frana

Roti pivotante cu frana

O roată pivotantă este o roată simplă sau dublă fără tracţiune proprie, proiectată pentru a fi montată în partea de jos a unui obiect mai mare (vehicul) pentru a permite ca acesta să fie ușor de mutat sau de deplasat.

Roţile pivotante sunt disponibile în diverse dimensiuni şi sunt de obicei realizate din cauciuc, plastic, nailon, aluminiu sau oţel inoxidabil.

Roţile pivotante îşi găsesc utilitatea în diferite obiecte cum ar fi cărucioarele de cumpărături, scaunele de birou sau chiar motostivuitoarele. În general, roţile pivotante sunt recomandate pentru suprafete netede și plate.

Roţile pivotante (role) pot fi fixe, de-a lungul unui traseu în linie dreaptă, sau montate pe un pivot astfel încât roata se va alinia automat la direcția de mers:

Role rigide
O rolă de bază, rigidă constă dintr-o roată montată pe o furcă staționară. Direcţia de deplasare, care este fixă în raport cu vehiculul, este determinată atunci când dispozitivul este montat pe vehicul. Un exemplu în acest sens sunt roțile din partea din spate a unui coș de cumpărături. Rolele rigide au tendința de a limita mișcarea vehiculului pe care sunt montate, astfel încât vehiculul se deplasează de-a lungul unei linii drepte.

Role pivotante
Ca şi rolele rigide, o rolă pivotantă este compusă dintr-o roată montată pe o furcă, însă o articulație pivotantă suplimentară permite furcii să se rotească liber aproximativ 360 °, permițând astfel roţii să se deplaseze în orice direcție. Acest lucru face posibil mutarea cu ușurință a vehicului în orice direcție, fără a schimba orientarea. Direcţia de miscare a rolelor pivotante este uneori atașată la mânere, astfel încât orientarea lor să se poată seta manual. Roata pivotantă a fost inventată în 1920 de către Seibert Chesnutt.

Role industriale
Rolele industriale sunt role rezistente, proiectate pentru a transporta încărcături grele, în unele cazuri, chiar şi până la câteva tone. Designul unei role industriale poate fi pivotant sau rigid. Rolele industriale au de obicei o placă plană în partea de sus, prevazută cu patru găuri pentru a asigura o conexiune robustă între placa superioară și sarcina transportată. Ele sunt folosite într-o varietate de aplicații, inclusiv platforme de remorcare, platane de asamblare, rafturi de depozitare, echipamente de întreținere, mecanisme de manipulare a materialelor.

Role pivotante cu frână
Cele mai simple role pivotante cu frână includ funcţia de blocare a roţilor. Acest lucru se realizează de obicei cu ajutorul unui levier care apasă o camă de frânare pe roată. Cu toate acestea o rolă pivotantă prevăzută cu acest sistem este încă în măsură să se deplaseze ușor datorită distanței dintre arborele vertical și centrul roții.
Un tip mai complex de roti pivotante cu frana, uneori denumite şi role totale de blocare, au un sistem de blocare a rotației suplimentar pe arborele vertical, oferind astfel un suport foarte rigid. Cele două sisteme de blocare pot fi utilizate împreună sau separat. Dacă axul vertical este blocat, dar roata se miscă în continuare, rola pivotantă devine o rolă de direcție, dar una care poate fi blocată să se deplaseze într-o singura direcție, de-a lungul oricărei axe orizontale.
În unele cazuri este necesară frânarea sau blocarea tuturor rolelor în același timp. Acest lucru este realizat cu ajutorul unui mecanism de închidere centralizată, acţionat de un inel rigid care înconjoară fiecare rolă de pivotare, puțin deasupra roții, inel care blochează prin presare atât rotația cât și pivotarea roții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu