6 martie 1897 - Intră în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an, lege propusa de Vasile Lascăr, prim-ministru a Romaniei la timpul acela, ca urmare a unor revendicari ale maselor muncitoare.
Un mare dramaturg din acel timp a scris, cu umorul caracteristic, despre “Legea repausului dominical” în schițele sale. Am reprodus două fragmente care mi s-au părut mai interesante si de “actualitate”
“E o zi posomorâtă de primăvară; dar e zi de sărbătoare, mare repaus dominical... Ai observat şi dumneata, cititorule, câte progrese a făcut opinia noastră publică de când avem legea repausului dominical?...”(Ion Luca Caragiale, Atmosfera încărcată, 1900)
“N-am văzut ceva mai urât pe lume decât un oraș mare în zilele de repaus dominical! Toate prăvăliile cu obloanele lăsate ca pleoapele în somn... Ce somn!... Peste tot închis!... Să vrei să te spânzuri, n-ai de unde să-ți cumperi un ștreang... Lipsa asta de activitate, de viață, de mișcare comercială mă apasă pe umeri, mă trage și pe mine la somn; și nu pot dormi măcar - parcă sunt în stare de insomnie... și când mai văd și toată mitocănimea asta parvenită, prostimea asta elegantă, învârtindu-și roatele cu cauciuc în neștire, îmi vin fel de fel de idei... primejdioase.”.(Ion Luca Caragiale, Repausul duminical, 1909).
Anul acesta, cei care beneficiază de actuala lege a repausului, au doar șapte zile libere din cele 11 sărbatori legale, celelalte patru fiind în weekend.
Zilele libere rămase pentru anul acesta ar mai fi 15-16 aprilie (Paștele), 1 mai, 3-4 iunie (Rusaliile), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 1 decembrie si 25-26 decembrie (Crăciunul).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu