Începutul sfârşitului


Începutul sfârşitului5 martie 1918 – Începutul sfârşitului primului război mondial. România a fost forțata să semneza la Buftea  tratatul preliminar de pace cu Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de pace de la Bucureşti, tratat denunțat la sfârșitul lui octombrie 1918.
Războiul a inceput la 28 iunie 1914 când prințul austriac Franț-Ferdinand efectua o vizita oficiala la Sarajevo și fost asasinat, împreună cu soția sa, de catre un student sârb.Acesta a fost pretextul ca o lună mai târziu Austro-Ungaria să declare război Serbiei, acuzată că ar fi premeditat atentatul.
România a condiționat intrarea in război de partea Aliaților cu recunoașterea dreptului țării noastre asupra teritoriului Transilvaniei care fusese încorporat in Regatul Ungariei în 1867 pe timpul împaratului Franz Joseph al Austriei.
Nu intru în detaliile războiului, urmările acestuia sunt mai interesante, ele fiind benefice României acelor timpuri. Pe 28 noiembrie  Consiliul Naţional din Bucovina a votat la Cernăuti unirea acelei provincii cu România iar câteva zile mai târziu, Adunarea Naţională din Transilvania, convocată la Alba Iulia pe 1decembrie 1918, a votat unirea Transilvaniei şi Banatului cu România.
A trecut timpul și, in 1940 Guvernul sovietic a forțat România, printr-un ultimatum, să cedeze, pe lânga Basarabia, și nordul Bucovinei plus Herța, ultimele două neaparținând niciodata Rusiei.
Sub dictatul de la Viena din 30 august 1940, Germania şi Italia i-au redat Ungariei nord-estul Transilvaniei, unde populaţia majoritară era româneasca.
În urma discutiilor româno-bulgare de la Craiova, s-a semnat un tratat, în 7 septembrie 1940, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei.
Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 recunoștea retrocedarea teritoriilor din nord-estul Transilvaniei României, în timp ce Basarabia şi nordul Bucovinei ramâneau anexate la URSS, aceasta fiind si alcătuirea României din timpul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu